Een dagje naar Batavia Stad


Mijn vrouw wilde graag een keertje naar Batavia stad. Eerlijk gezegd had ik er zelf niet zoveel zin in. kleding kopen vind ik op zich nog niet zo erg. Maar meerdere uren winkel in, winkel uit, vind ik al snel vermoeiend en vervelend. Maar we hadden besloten dat we gingen combineren met een bezoekje aan het Nieuwland erfgoedmuseum en de Batavia werf. Die zitten beide vlak naast Batavia Stad, dus dat is ideaal.

Dus wij naar Batavia Stad

Dus afgelopen zaterdag om tien uur reden we het parkeerterrein van Batavia stad op. Er is veel ruimte, dus dat is ideaal. Daarbij hoef je dan ook nog maar kort stukje te lopen, wat ook prettig is. Er geldt een enkel tarief voor de hele dag, dus je kunt ook meteen bij aankomst al betalen. Ook wel praktisch. Wanneer je dan klaar en moe bent, kun je meteen in je auto stappen en hoef je niet eerst nog te betalen. Als je pech hebt sta je bij de automaat aan het eind van de dag ook nog in de rij!

Binnen in Batavia Stad is alles goed geregeld. Daar was ik positief door verrast. Het ziet er allemaal netjes uit en je waant je even in een klein ander wereldje. We hebben veel winkels gezien, maar doordat het allemaal niet zo groot is als een winkelcentrum van een grote stad, verlies je elkaar niet zo snel uit het oog. Ik heb dan ook regelmatig even mijn eigen weg gezocht of met het mooie weer gewoon even op een bankje gezeten, terwijl mijn vrouw haar gang ging.

Eten en drinken in Batavia Stad

De horeca is ook goed bevallen. We hebben bij La Place een kop koffie en een broodje gehad. Dat smaakte verder prima en ook de prijzen waren redelijk te noemen. Niet echt goedkoop of zo, maar waar vind je dat tegenwoordig nog? ik heb ook nog een McDonalds, een Subway, en nog een paar andere gelegenheden gezien. Ook qua eten genoeg keuze in Batavia Stad dus.

En wat een kleding. Ik ben lang niet alle winkels in geweest, maar ik denk dat ik er meer dan 40 van binnen gezien heb. En zoveel merken. De meeste bekende merken zijn te vinden. En ook nog voor aantrekkelijke prijzen. Bekende merken kosten natuurlijk geld, dus rekening niet op enorme koopjes. Maar de prijzen waren zeker niet slecht te noemen. Mijn vrouw heeft er dankbaar gebruik van gemaakt. In dat opzicht wordt het dan toch weer duur :).

Bezoekje aan nieuwland erfgoed en de Batavia werf

’s Middags zijn we nog naar het museum naast de deur geweest. Dat was leuk en zou ik iedereen aanraden. Erg interessant om de geschiedenis van onze polders te zien. En op een erg leuke manier in beeld gebracht. Het heeft mij opnieuw doen inzien tot hoeveel de mens in staat is. En dan ook nog eens in een tijd waar de middelen een stuk minder waren dan tegenwoordig. Zeker een bezoekje waard. En ook voor kinderen lijkt me dit één van de meer geschikte musea.

De Bataviawerf was de laatste stop. Helaas hadden we niet zo veel tijd meer, dus moesten we alles snel bekijken. Het is ook niet groot dus je kunt er wel vrij vlot overheen. Het leukste is natuurlijk een rondje op het schip te lopen. Erg indrukwekkend te bedenken dat men in de Gouden Eeuw met zulke schepen de oceanen overvoeren. Maar ook mooi te zien hoe zulke schepen gebouwd worden op de werf.

Al met al was het een leuke dag. Niet iets dat direct voor herhaling vatbaar is, maar voor wie Batavia Stad, de werf en het nieuwland erfgoed museum nog niet kennen, zeker van harte aanbevolen.

Nog wat handige links:
Batavia Stad informatie – Openingstijden, adres en parkeren
De site van de Batavia werf
De site van het Nieuwland Erfgoed musem
De site van de Batavia stad