Solden / uitverkoop in België in 2015


Uitverkoop, koopjes, aanbiedingen, kortingen en prijspakkers. Wie is er niet gek op. We houden er allemaal van om met het gevoel dat we een goede deal hebben gesloten een winkel te verlaten met iets dat we graag wilden hebben. En solden of uitverkoop is daar een uitstekend moment voor. De regels en gebruiken rondom het goedkoop aanbieden van vooral mode is echter in Nederland en België heel anders.

Uitverkoop is niet hetzelfde als solden

Waar in Nederland te pas en te onpas gesproken wordt van uitverkoop is dat in België veel strikter. Uitverkoop is echt een duidelijke periode waarin een winkel of zaak het assortiment tegen sterk gereduceerde prijzen aanbiedt. De betreffende winkel zal daarna bijvoorbeeld voorgoed sluiten of voor een langere periode gesloten zijn. Bijvoorbeeld vanwege een grote verbouwing of een verhuizing.

Solden is een algemene uitverkoop periode

Het woord solden kent men in Nederland niet. In België is het de naam van de periode waarin winkeliers hun artikelen goedkoper mogen aanbieden. Vroeger was dit in Nederland ook seizoensgebonden was. Vooral bij modewinkels, waar bijvoorbeeld de zomercollectie op een gegeven moment vervangen wordt door de herfstcollectie of winterkleding. In Nederland gebeurt dat nog steeds wel, maar heel strikt is het allemaal niet. Winkels mogen zelf weten wanneer ze een uitverkoop willen houden. En dat uitverkoop werkt, blijkt wel uit de vele aanbiedingen, koopjes, en kortingen waar altijd mee geadverteerd wordt. Het is een krachtig marketingmiddel, om toch vooral mensen over te halen spullen te kopen.

Hoe zit het in België met de uitverkoop?

In België is dat echt anders. De solden-periode is een vaste vooraf gedefinieerde periode waar alle winkels zich aan moeten houden. Initieel waren het ook alleen de kledingzaken, schoenenwinkels en andere mode gerelateerde bedrijven die hieraan deelnamen. Tegenwoordig doen veel meer winkels en zaken mee aan de solden. De regels omtrent deze periodes zijn strikt en hier kan niet vanaf geweken worden. Dat betekent dus dat deze regelgeving ook voor webwinkels geldt.

Om de solden periode extra te benadrukken, is er voorafgaand aan een solden een zogenaamde sperperiode. Tijdens deze sperperiode mag er juist helemaal geen korting of aanbiedingen gegeven worden. Ook mag er niet alvast met adverteren begonnen worden voor de daarop aansluitende solden.

Wanneer is het solden in België in 2015?

Voor 2015 staan er twee solden periodes op het programma.

  • De eerste periode is de winter solden: Deze begint op 3 januari 2015 en loopt gedurende de gehele maand januari. Op 31 januari is dus de laatste dag van de wintersolden 2015.
  • De tweede periode is de zomer solden: Deze begint op j juli en loopt gedurende de rest van de maan juli. Op 31 juli is de laatste dag van de zomersolden 2015.

Zoals je hierboven al kunt lezen is het gebruikelijk om tweemaal solden per jaar te hebben. Eenmaal in de winter en eenmaal in de zomer. Meestal is dat in de hele maand januari en juli. Om meer te verkopen wordt aan het begin van een solden door sommige winkels al ’s nachts gestart met de verkoop. De deelnemende winkels zijn dan dus vanaf middernacht al open.